YouTube VS Facebook: Video voor B2B

YouTube VS Facebook: Video voor B2B

Er zijn al eindeloos veel artikelen geschreven over de titanenstrijd tussen Facebookvideo en YouTube. Maar welke van de twee platforms is beter voor een B2B?

Rosa Gregoire

Er zijn heel veel verschillende platformen beschikbaar waar jij je video kan uploaden. Er zijn ook al eindeloos veel artikelen geschreven over de titanenstrijd tussen Facebookvideo en YouTube, de twee grootste verwerkers van video in het medialandschap. Maar welke van de twee platforms is beter voor een B2B bedrijf? Als je niet de consument wilt bereiken, maar de top dogs van een bedrijf, waar kun je dan het beste je videocontent kwijt?

Organisch: kwantiteit of kwaliteit?

Facebook

Facebook is beter voor de verspreiding van je content, dat is niet te ontkennen. Het systeem van dit sociale platform draait op deelbaarheid. Een interactie met je video zorgt voor verdere verspreiding. Hierdoor wordt je video sneller door een breder publiek gezien. Ook heeft Facebook veel meer gebruikers. Door deze exponentiële verspreiding zien mensen je content ook als ze er niet op klikken, wat later voor herkenning kan zorgen. Nadelen van Facebook is dat een video view al telt na 3 seconden. De statistieken zijn dus niet helemaal betrouwbaar. Ook is Facebook niet een platform waarop men verwacht B2B content te zien. Long-term discovery is ook moeilijk op Facebook, tenzij je de video blijft pushen als sponsored content. Dit komt mede door de slechte zoekfunctionaliteit binnen het videoplatform van Facebook.

YouTube

Dan YouTube. Er zitten veel voordelen aan dit platform. Youtube heeft betere content ID-bescherming, dus je filmpjes zijn veilig van eventuele dieven. Views tellen pas na 30 seconden en zijn dus wel échte views, tegenover de 3 seconden views van Facebook. Longterm discovery is wel mogelijk in YouTube omdat er een goede zoekfunctie aanwezig is, maar ook oude content als suggestie wordt gegeven op nieuwere gerelateerde content. Zo kunnen jouw concurrenten je dus ook nog hélpen meer oogballen te bereiken. Een nadeel is dat er veel competitie is en je filmpje niet zomaar op iemands radar verschijnt. Je moet echt opvallen! Ook is de grootste groep YouTube gebruikers nog vrij jong, dus dat kan het lastig maken om je volwassen B2B doelgroep te bereiken.

SEO

Over vindbaarheid kunnen we kort zijn. YouTube is beter voor SEO, omdat YouTube dichtere connecties heeft met Google, maar ook omdat YouTube meer opties heeft om je video te optimaliseren voor zoekmachines. Wil je meer verkeer naar je website dan is YouTube een betere manier om dat te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld video keywords inzetten. Ook een titel, beschrijving, en bestandsnaam maken je beter vindbaar in Google. Een puntje in de hoek van YouTube!

Quality watch time

Veel meer kijkers kijken écht naar een YouTube video. Meer data hierover verder in de video, maar samengevat komt het neer op het volgende. De gemiddelde watch time van een video op Facebook is meestal onder de minuut. Dus als jij een video uploadt van 5 minuten en de call to action zit aan het einde, dan zullen veel minder mensen die boodschap zien dan bij een YouTube video. Waarom is dit belangrijk voor B2B? Omdat er op Facebook veel te zeggen is over engagement. Je kunt dus wel de goede mensen bereiken, maar die zitten vaak op Facebook om hersenloos over de pagina te scrollen. Dat is veel minder het geval bij YouTube, waar mensen komen met een specifieker doel: video’s kijken.

Adverteren: meer bang for your buck

Targeting

B2B targeting is moeilijk, want je moet de persoon zien te vinden en niet het bedrijf. Facebook verzamelt veel meer persoonlijke informatie over mensen en dus kan het makkelijker zijn om bijvoorbeeld functieprofielen toe te voegen in je targeting, waardoor je zeker weet dat je de juiste mensen bereikt. Je kunt zelfs nog veel specifieker adverteren: je kunt een database van e-mailadressen uploaden en segmenten creëren op naam, waardoor je een videocampagne kan laten lopen naar bijvoorbeeld alle Jans in je database. Punt voor Facebook op targeting.

Maar bij welk platform krijg je meer bang for your buck? Kort gezegd: waar heeft je advertentiebudget meer waarde? Bij YouTube betaal je per view en een view wordt gemeten na 30 seconden, de volledige duur van de video (als de video korter is dan 30 seconden), of als een gebruiker op je video klikt. Facebook rekent af per 1.000 impressies én telt een view na 3 seconden.

Impressies

Als je alleen kijkt naar impressies wint Facebook het van YouTube. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat je met hetzelfde bedrag meer mensen bereikt op Facebook. Een nadeel is dat Facebook een impressie ook vaak meet als de kijker er voorbij scrolt, omdat Facebook een autoplay systeem hanteert (en dan die view na 3 seconden telt). Maar zelfs als je dat meerekent heb je met Facebook een veel groter bereik van met YouTube.

Watch time

Allebei de platforms geven niet echt duidelijk aan hoe lang je video’s worden bekeken. Bij YouTube laten ze zien hoeveel procent kijkers binnen een bepaald percentage je video keek. 91% van de mensen keken 25% van je video, 64% keek tot 50%, etc., etc. Facebook geeft hetzelfde aan. Ze laten niet zien wie waar afhaakt, dus het is niet zo dat 91% van de mensen het lieten afweten bij 25%, maar dat 9% afhaakte vóór 25%. Je kunt dus geen hele duidelijke conclusies trekken over volledige watch time. Wel valt op bij YouTube dat kijkers het over het algemeen veel langer volhouden. De gemiddelde watch time op YouTube ligt rond de 3 minuten. Omdat Facebook een view al telt na 3 seconden kan het zijn dat de mensen die afhaakten voor 25% voorbij was maar 3 seconden hebben gezien, wat in de volledige watch time natuurlijk niks is. Je moet dus bij beide partijen zelf de waardevolle watch time schatten/uitrekenen. Maar waar krijg je nou het meeste waarde voor wat je betaalt?

Wat héb je aan de impressies, views of watch-time?

Je kunt het beste zelf beslissen wat belangrijk is. Zit je call to action aan het einde van een video, dan zijn alleen de kijkers die het filmpje helemaal uitkijken écht kwalitatieve views. YouTube is hierin beter. Meer kijkers kijken filmpjes helemaal tot het einde uit. Ook kan je met YouTube zien of mensen doorklikken als ze de advertentie zien, wat weer directere leads oplevert. Als je wil dat zo veel mogelijk mensen (een deel van) je video zien, dan is Facebook een betere optie. Als jr wilt dat mensen je video uitkijken, dan is YouTube een betere optie.

Natuurlijk kun je als B2B je content ook kwijt op een corporate videoplatform. Wil je daar meer over lezen? Klik dan hier >

Rosa Gregoire.
Communicatieadviseur – Blogger.