Verticale video: niet langer voor amateurs

Verticale video: niet langer voor amateurs

Verticale video was vroeger dé manier om een amateur te spotten, maar nu niet meer. Waarom? En hoe zet je verticale video in?

Rosa Gregoire

Verticale video was vroeger dé manier om een amateur te spotten. Als je moeder iets filmde op haar telefoon dan hoorde je meteen op de achtergrond mensen in koor roepen: ‘KANTELEN!’. Dit fenomeen werd grappig geïllustreerd in de viral video ‘vertical video syndrome. Maar tijden veranderen… Dankzij Snapchat, Instagram en Facebook zijn verticale video’s opeens niet meer het zwarte schaap van de online-contentwereld. Maar waarom? En hoe zet je het effectief in?

Waarom verticale video?

Het voelt toch een beetje onnatuurlijk, zo’n langwerpige video. Het geeft een heel beperkt beeld en als je niet oppast heb je een heleboel ongemakkelijke lege ruimte in je frame. Maar verticaal filmen werkt heel goed als je de video wil plaatsen op sociale media, omdat bijna al deze content wordt gezien op een telefoonscherm.

Mobiel

Elke dag worden er gemiddeld 1 MILJARD video’s bekeken op YouTube via mobiele telefoons. Er wordt geschat dat in 2019 ongeveer driekwart van alle video views via een mobiele telefoon zullen plaatsvinden. Het is dus heel belangrijk om je video aan te passen op een telefoonscherm. Door je video schermvullend te maken (en dus verticaal) eis je meteen vanaf het begin alle aandacht op. Daarnaast heeft de gemiddelde kijker geen zin om extra moeite te doen om een video te kijken. Door verticaal te filmen in plaats van horizontaal hoeft de kijker het scherm niet te draaien om de ultieme ervaring te krijgen. Zo maak je het kijken van je video toegankelijker. Snapchat zag een groei van 9 keer meer views toen ze overstapten van horizontale naar verticale video.

Scoor met advertenties

Ook voor adverteren kan verticale video een goede optie zijn. Buffer (een social media planningstool) deed een test met social advertising. Zij investeerden in verschillende versies van dezelfde video en vergeleken een vierkant format met een langwerpig format. Als advertentie op Facebook was de cost per click bij een verticale video 26% lager dan bij een vierkante video. Voor een verticale feed advertentie in Instagram was de cost per click 30% lager dan bij een vierkante video. Ook als gewone post werd de verticale video beter gewaardeerd dan de vierkante: zij zagen een stijging van 168% in het aantal kijkers die meer dan 50% van de video bekeken. Wil je het hele onderzoek lezen? Dat kan hier.

Hoe zet je het in?

Nu snap je waarom je een verticale video moet inzetten, maar je wil natuurlijk ook weten hóe je verticale video kunt inzetten. Eigenlijk is verticale video helemaal niet zo onnatuurlijk als we denken; we gebruiken het format al zolang kunst bestaat. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen, boeken en tijdschriften of posters. Door visuele cues van deze media mee te nemen in de framing en uitvoering van jouw verticale video kun je (ook langwerping) een interessant plaatje neerzetten.

Vooral video’s met een persoon er in werken goed verticaal. Als je landschappen wilt laten zien of veel informatie in je frame wilt proppen, dan heb je het horizontale format echt nodig. Een Q&A of een korte vlog bedoeld voor social is daarentegen echt beter verticaal! In het onderzoek van Buffer deden behind-the-scenes achtige video’s het beter dan een mooi geproduceerde video. Toegankelijkheid is hierbij vooral belangrijk.

Verticale video is populair op Snapchat, Instagram en Facebook. Zie dit als een perfecte kans om te experimenteren met IGTV of Stories.

Inspiratie

Een goed voorbeeld van verticale video die supergoed wordt ingezet (zelfs op YouTube!) is deze explainer van Business Insider. Daarnaast kun je, als je op zoek bent naar een spannender beeld dan alleen een talking head, ook eens in de Spotify app browsen. Veel videoclips worden tegenwoordig ook in een verticale variant gemaakt, zodat ze op streaming platforms vertoond kunnen worden. Of kijk eens op het IGTV-kanaal van Nasa!

Om samen te vatten: verticale video is niet langer voor amateurs. Voor TV en films zal het horizontale format ongetwijfeld voor altijd de voorkeur blijven hebben (ons eigenl blikveld blijft natuurlijk ook horizontaal). Desondanks zijn – door de oneindige groei van mobile device-gebruik – verticale video’s weer interessant geworden. Dus…. Wij gaan even onze telefoon-draai-gewoonte afleren.

Rosa Gregoire.
Communicatieadviseur – Blogger.