De kracht van ‘stories’

De kracht van ‘stories’

Elk sociaal netwerk heeft tegenwoordig een story-functionaliteit, maar wat kan je daar nou mee als marketeer?

Rosa Gregoire

Bijna elk sociaal netwerk heeft ze tegenwoordig: stories. Met deze functionaliteit kun je eenmalige foto’s en video’s delen die na een bepaalde tijd (meestal 24 uur) weer verdwijnen. Waarom is deze functie zo mateloos populair, en wat kun je er mee als marketeer?

De oorsprong

Snapchat begon met deze functionaliteit, waarbij je foto’s en filmpjes die je maakte niet alleen kon versturen naar je vrienden, maar ook op een verhaal kon zetten. Zo kon je hele vriendenlijst zien waar je mee bezig was zonder dat je handmatig iedereen aan hoefde te tikken. Facebook heeft al meerdere keren geprobeerd om Snapchat over te kopen, maar het is nog niet gelukt, daarom heeft Instagram in 2016 zelf stories geïntroduceerd. Ondertussen hebben ook Facebook en Whatsapp de functionaliteit meegekregen van het moederbedrijf.

Waarom werkt het?

Het brengt een uniek soort authenticiteit met zich mee die moeilijk te creëren is met de gewone functionaliteiten van social media. Stories hebben een vast format en vinden vaak in het moment plaats. Hierdoor komen story updates minder gemaakt over. Ook is het lastig om met deze functionaliteit je doelgroep dood te gooien met content: het staat namelijk allemaal netjes op één plek, onder de stories knop. Je hebt dus niet het probleem dat je tijdlijnen volstort met al je content en je doelgroep overweldigd raakt.

Oké, ik ben overtuigd. Waar te beginnen?

1. Welk platform kies ik?

Kies in eerste instantie één platform om je stories op te delen. Zo verzadig je je eigen kanalen niet en maakt je het niet te ingewikkeld voor jezelf. Heb je een jonge doelgroep? Dan is Snapchat het goede platform voor jou. Heb je al een groot bereik op Instagram, of Facebook? Kies dan voor een van die kanalen, want hoe fijn is het om niet opnieuw een publiek op te moeten bouwen voor een nieuwe functionaliteit?

2. Wát plaats ik?

De stories functies zijn perfect om achter de schermen content te delen met je doelgroep. Doordat je meer kan plaatsen tegelijkertijd en door het tijdelijke karakter van de updates is het een goede manier om en sneak-preview te geven van alles waar je mee bezig bent. Spontane, ‘in het moment’ updates zijn dé manier om stories in te zetten.

3. Kies je voor Snapchat: vergeet de filters niet

Snapchat gebruikers verwachten snelle, grappige en creatieve updates die spontaan ontstaan. Ook blijft Snapchat de baas over de filters; grappige stem-vervormers en gezichtjes waarmee je makkelijk een creatieve indruk maakt. Pas wel op; je kunt snel een beetje té enthousiast raken van alle filter mogelijkheden op Snapchat. Hou het simpel.

4. Kies je voor Instagram: link er op los

Voor Instagram gebruikers is het toch wel belangrijk dat het er een beetje mooi uitziet, omdat ze gewend zijn aan gelikte content. Een andere fijne functionaliteit bij de Instagram stories zijn de verschillende mogelijkheden als het om links gaat. Omhoog vegen brengt de gebruiker meteen op een door jou gekozen link, of tag er op los om je gebruikers door te sturen.

5. Kies je voor Facebook: even volhouden!

De stories functie van Facebook blijft vooralsnog een beetje achter bij zusjes Instagram en Snapchat. Het wordt nog niet erg opgepakt door de miljoenen Facebookgebruikers. Het platform heeft echter wel potentieel als je al een groot netwerk hebt opgebouwd op Facebook. Even volhouden dus!

6. Adverteren?

Voor sommige organisaties is het kopen van advertentieruimtes de meest effectieve manier om een groot publiek te bereiken. Snapchat en Instagram hebben tegenwoordig advertentiemogelijkheden in hun ‘stories’ functie gebouwd, die ingezet kan worden om mensen te bereik buiten je eigen netwerk.

Hoe je hem ook inzet, de story-functionaliteit is een interessante en waardevolle manier om jouw doelgroep te laten zien waar je mee bezig bent.

Rosa Gregoire.
Communicatieadviseur – Blogger.