Immersive video: tips voor marketeers

Immersive video: tips voor marketeers

Een van de grootste trends op het gebied van video technologie op dit moment is de ‘immersive’ video, maar hoe pas je dit nou effectief toe?

Rosa Gregoire

Een van de grootste trends op het gebied van video technologie op dit moment is de ‘immersive’ video, waarin gebruik wordt gemaakt van 360 en Virtual Reality technieken. Overal duiken ‘experiences’ op die deze techniek gebruiken. Techbedrijven strooien met VR-brillen en er ontstaan zelfs heuse VR-belevingen in de vorm van games en escaperooms. In een recent artikel op Marketingfacts wordt besproken hoe moeilijk het kan zijn om immersive video op een relevante manier toe te passen ‘in het echt’. Immersive video wordt beperkt door serieuze limieten, vooral voor de kijker.

Geef je over aan de omgeving

Deze techniek is het best te gebruiken in situaties waarbij de omgeving de focus heeft. De controle moet bij de kijker liggen, maar natuurlijk moet je wel je boodschap over kunnen brengen. Hoe kun je dit het beste doen?

  1. Alle graden zo optimaal mogelijk benutten. Dit betekent omgevingen inzetten waar de verschillende perspectieven opzichzelfstaand ook iets toe te voegen hebben.
  2. Meer sfeer, minder gestroomlijnd verhaal. Een verhaal vertellen met 360 is lastig en de kijker is dit nog niet gewend. Het kan wel, maar hou het simpel.
  3. Het geluid afstemmen op de richting. Geluid speelt een grote rol bij immersive belevingen. Als er iets gebeurd aan de andere kant dan het perspectief van de kijker, dan moet het geluid daar ook vandaan komen.

Optimaliseer de ervaring

Wil je écht gebruik maken van immersive video dan is er nog wel het een en het ander om rekening mee te houden. Het grootste probleem van Virtual Reality is namelijk dat je altijd die bril nodig hebt om de beleving écht immersive te maken. Niet iedereen heeft zo’n ding liggen en het is nog niet echt normaal om met zo’n VR-bril op je hoofd in de woonkamer filmpjes te gaan zitten kijken. Setting is dus heel belangrijk. Daarom werkt immersive video het best in situaties waar de omstandigheden optimaal gemaakt kunnen worden. Jouw organisatie kan immersive video toepassen op evenementen, waarbij de geluidskwaliteit, kwaliteit van de bril/video en de setting bijdragen aan de ultieme immersive ervaring.

Natuurlijk kun je niet alle consumenten naar beurzen of evenementen lokken. Als het de bedoeling is dat de consument de video thuis bekijkt, maak hem dan ook interessant als je gewoon op je telefoon of tablet kijkt, zonder bril. Hoe doe je dat? Als de omgeving duidelijk genoeg in beeld is gebracht waarbij je meer controle hebt kan het erg schelen dat je geen bril nodig hebt. Een voorbeeld wordt genoemd in het Marketingfacts artikel; het F1 filmpje waarin je in een raceauto plaats kunt nemen. Ook een hele toffe ervaring zonder bril, niet te veel poespas en dus prima te volgen.

Blik op de toekomt

Met nieuwe ontwikkelingen van deze technieken en de toegankelijkheid van de technologie die de ervaring beter maakt zal immersive een grotere rol gaan spelen in de entertainmentindustrie. Immersive video is nog niet voor iedereen een relevante of toepasbare techniek, maar de pioniers op dit gebied maken het wel een hele interessante tak van sport om een oog op te houden. Benieuwd naar voorbeelden van immersive video? In ons artikel “Inspiratie: de beste video (campagnes)” noemen we er een.

Rosa Gregoire.
Communicatieadviseur – Blogger.