Wat hebben TikTok, SEO en podcasts met elkaar te maken?

Wat hebben TikTok, SEO en podcasts met elkaar te maken?

Wat hebben TikTok, SEO en podcasts met elkaar te maken? Ze zijn allemaal (onderdeel van) een van mijn voorspellingen van videotrends voor 2020!

Rosa Gregoire

Je wordt vast helemaal doodgegooid met lijstjes met trends, maar ik wilde ook nog een duit in het zakje doen. Dus wat hebben TikTok, SEO en podcasts met elkaar te maken? Ze zijn allemaal (onderdeel van) een van mijn voorspellingen van de videotrends voor 2020.

Voor we het over trends gaan hebben wil ik eerst even kort herhalen waarom iedereen ook alweer ‘iets met video’ zou moeten gaan doen in 2020. 58% van consumenten vertrouwt een merk mét video meer dan een merk zonder (Animoto). Een video toevoegen in je e-mailmarketing verhoogt CTR met 63% (Social Media Today). Video’s worden 1200% vaker gedeeld op social media dan foto’s en tekstpost bij elkaar (Social Media Today). 64% van consumenten zijn eerder geneigd een product te kopen nadat ze er een video over hebben gezien (Social Media Today). Kijkers onthouden 95% van een boodschap als ze er een video over zien, tegenover 10% wanneer ze er een tekst over lezen (Insivia).

Videotrends 2020

Duidelijk dus: video is onmisbaar, óók in dit mooie 2020. Ik voorspel dat we de volgende trends terug gaan zien dit komende jaar:

  1. E-learning
  2. Video’s als onderdeel van SEO
  3. Shopable video’s
  4. Data driven videomarketing
  5. Videopodcasts

E-learning 

Je ziet ze steeds vaker voorbijkomen: de Instagram-story trainingen. Misschien word je wel helemaal gek van alle inspiratiesessies en learnings die in video-vorm gedeeld worden op sociale media, maar we kunnen er niet omheen, online leren en digitale trainingen werken als een malle. Dit speelt perfect in op een van de redenen om meer met video te doen: mensen onthouden een boodschap uit een video nou eenmaal beter. Dat heet het Picture Superiority Effect, en daarover kun je meer lezen in mijn artikel over how-to video’s.

Video’s als onderdeel van SEO-strategie

Video’s gaan in 2020 een grotere rol spelen in SEO-strategie. Door video’s in te zetten op websites gaat de bezoekduur omhoog, en google houdt van langere bezoekduur! En niet alleen dat, video’s kunnen ook je aanwezigheid in zoekmachine resultaten verbeteren. Door relevante content te maken over een specifiek onderwerp in verschillende vormen creëer je meer kansen om op te vallen bij je doelgroep.

Shopable video’s, nieuwe manier van interactiviteit

We praten al jaren over interactieve video, maar het heeft nooit echt voeten in de aarde gehad. Daar komt in 2020 verandering in met de opmars van Shopable video’s. Je ziet al meer shopable interactiviteit (denk bijvoorbeeld aan Facebook en Instagram posts met directe links naar producten) en die innovatie wordt in 2020 doorgevoerd naar video. Videocontentplatform TikTok is begonnen met het implementeren van deze functie en ik ben benieuwd wat voor soort interessante marketingacties daaruit gaan ontstaan…

Data driven videomarketing

Data first, dat is de toekomst. In een wereld waar we continu elke dag worden overspoeld door gigantische vloedgolven content wordt data steeds belangrijker. Door data te gebruiken om je content in te richten én te verspreiden, komt je boodschap beter aan en over. Maar data in video, hoe zit dat dan? Duik eens dieper in je videostatistieken en kijk niet alleen naar views, maar ook naar bijvoorbeeld watch time of audience retention rate. Geen idee wat die twee dingen betekenen? Check mijn artikel over videostatistieken.

Videopodcasts

Dan als laatste nog een contenttrend die nóg groter gaat worden in het komende jaar: de videopodcast! Podcasts hebben een echte opmars gemaakt in 2019 en steeds meer creators kiezen ervoor om de opname ook op beeld vast te leggen. Dit voor dezelfde redenen dat een livestream van een radio-uitzending zo goed werkt: we zien graag een gezicht bij de stem, hoe iemand reageert, hoe zo’n studio set-up eruitziet. En begrijpelijk, want ik behoor ook tot die groep mensen die een podcast het liefst kijkt in plaats van luistert ?.

Dit zijn mijn voorspellingen voor de videotrends van 2020, wat zijn die van jou?