Meten is weten: deze videostatistieken moet je kennen

Meten is weten: deze videostatistieken moet je kennen

Dit zijn de belangrijkste statistieken die jou vertellen of je resultaten boekt met je video én hoe je ze kunt interpreteren.

Rosa Gregoire

Je bent overtuigd door de trend en hebt (eindelijk) plannen gemaakt om video te verwerken in je contentstrategie. Je idee voor een steengoede video staat, de opdracht is geschreven, productie kan beginnen, maar… hoe meet je eigenlijk het succes van een video? We kennen allemaal de meest bekende metric voor video: views (weergaven), maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Dit zijn de belangrijkste videostatistieken die jou vertellen of je resultaten boekt met je video én hoe je ze kunt interpreteren.

Views/Weergaven

‘Weergaven’ is de meest basic statistiek voor het succes van een video. Het laat zien hoeveel mensen de video gezien hebben. Nou denk je misschien dat daarmee ook alles gezegd is, maar niks is minder waar. Want wanneer is een view nou eigenlijk écht een view? Dat verschilt per platform. Op Facebook, Instagram en LinkedIn wordt een weergave geteld na 3 seconden. Dat is niet erg lang, vooral niet als je autoplay meeneemt in die berekening. Je zit binnen no time op 3 seconden. YouTube doet nogal geheimzinnig over hoe weergaven worden berekend, maar de algemene consensus is dat dit na ongeveer 30 seconden is. Het wisselt dus nogal wat die ‘view’ op je video betekent. Hoge views op Facebook betekent niet meteen een mega succesvolle of virale video. Het is dus altijd belangrijk om óók naar andere statistieken te kijken.

Watch time

Denk bijvoorbeeld aan watch time. Hoeveel tijd is er gespendeerd aan het bekijken van je video? Watch time zijn alle minuten die naar je video is gekeken bij elkaar opgeteld. Watch time is belangrijk, omdat veel systemen (zoals YouTube) naar deze videostatistiek kijken om zoekresultaten en gerelateerde video’s te bepalen. Een video met een hogere watch time wordt dus sneller verspreid/aangeraden onder een groter publiek.

Average view duration

Een goede manier om de eerste twee statistieken te concretiseren is door te kijken naar average view duration. Dit betekent eigenlijk gewoon het aantal views gedeeld door de hoeveelheid watch time: dus hoe lang kijkt 1 persoon gemiddeld naar je video. Deze metric vertelt je iets over hoe lang jij de aandacht van je publiek vasthoudt en daarop kun je je strategie aanpassen. Als je consistent video’s van 10 minuten maakt maar de average view duration constant 4 minuten is, moet je misschien overwegen om kortere video’s te gaan maken.

Average completion rate

Average completion rate is het percentage keren dat je video helemaal wordt afgekeken. Dat klinkt misschien nogal abstract, dus laat me een poging doen om het uit te leggen. Als een video van 1 minuut 2 views heeft, waarvan 1 kijker de hele minuut heeft gekeken en de ander 30 seconden, dan is je completion rate 50%. Het is dus het aantal keren dat je video is gestart gedeeld door het aantal keer dat je video helemaal werd afgespeeld. Waarom is average completion rate belangrijk? Facebook gebruikt deze statistiek om te bepalen welke video’s worden gepusht in de tijdlijn. Average completion rate vertelt je ook iets over of je content aansluit bij je doelgroep. Een hoge completion rate betekent dat je relevante en interessante content maakt voor je doelgroep.

Audience retention rate

Audience retention is het percentage van je publiek die een video blijven kijken terwijl deze afspeelt. Vaak wordt deze statistiek in een grafiek weergegeven en laat je zien op welk moment in je video mensen afhaken.  Als je ziet dat je audience retention een duik maakt rond 2 minuten kun je onderzoeken wat daar gebeurt en hoe je je video kan verbeteren om dat in de toekomst te voorkomen. Is je retention rate hoog? Tijd voor een feestje!

Engagement en social sharing

De heilige graal van alle online content: engagement en social sharing. Ondertussen weten we allemaal wat deze twee dingen betekenen. Likes, reacties en shares zijn nog steeds een van de beste manieren om te zien of een video in de smaak valt bij je publiek. Ook heeft engagement op de meeste platforms een grote invloed op het organische bereik van je video. Daarnaast geeft het je een unieke kans om direct van je publiek te horen wat ze van een video vonden.

Met deze statistieken kun je op verschillende manieren het succes van je video meten. Zo kun je niet alleen achteraf zien of je het goed doet, het kan je ook helpen doelen stellen bij het opstellen van je videostrategie. Wil je écht een deep dive doen in videostatistieken? Kijk dan eens naar een tool als Videolytics. Meten is weten!

Rosa Gregoire.
Communicatieadviseur – Blogger.