Hoe en waarom vloggen in het bedrijfsleven?

Hoe en waarom vloggen in het bedrijfsleven?

We kunnen er niet meer omheen: vloggen is here to stay. Ik geef je 5 tips om te vloggen in het bedrijfsleven en waarom het ook werkt voor jouw organisatie.

Alfred Noomen

Vijf jaar geleden begon de buzz: vloggen zou zo maar the next big thing kunnen worden. En ze hadden gelijk! Wat in 2012 nog weggewuifd werd als vluchtige trend is nu een vast onderdeel geworden van het medialandschap. We kunnen er niet meer omheen, vloggen is here to stay.

Jij bent ook wel geïntrigeerd: wat is er nou zo leuk aan al die mensen die zichzelf filmen? Je hebt misschien een aantal vlogs gekeken en opeens snap je het. De video’s zijn eigenlijk ontzettend leuk! Misschien kun je het op kantoor ook wel inzetten! Maar hoe integreer je deze trend in je organisatie? Ik geef je 5 tips voor (intern) vloggen in het bedrijfsleven en vertel je waarom vloggen ook voor jouw organisatie geschikt is.

1. Authenticiteit mag

Vlogs zijn persoonlijk en geven een gezicht aan je organisatie. Ben niet bang iets van jezelf te laten zien! Als jij laat zien wie je bent in je vlogs worden ze zoveel leuker om te kijken! Een goede balans tussen inhoud en persoonlijkheid zorgt ervoor dat mensen terug blijven komen.

2. Plan vooruit

Een wekelijkse update aan je medewerkers, een maandelijks of kwartaallijks verslag van de resultaten: het is belangrijk dat je van te voren nadenkt over wanneer je gaat vloggen en hoeveel. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn en kunnen ze uit gaan kijken naar de volgende keer dat jij een interessante update te delen hebt. De planning zorgt voor consistentie, maar natuurlijk kun je altijd buiten je schema om een snelle mededeling doen.

3. Houd het kort

Een verslag wat je normaal in 10 minuten zou lezen kan in een video best in 2 minuten. Pas op dat je je video niet te lang maakt, vooral in het begin. Geef mensen de kans om te wennen aan het nieuwe format door de video’s kort maar krachtig te houden. Je zult je verbazen over wat je allemaal kunt vertellen in een paar minuten.

4. Gear verzamelen

Ohja… apparatuur. Tegenwoordig kun je met een smartphone of point-and-shoot camera al hele mooie beelden maken, maar als je het écht goed wil aanpakken heb je ietsje meer nodig. Zorg in ieder geval voor goed geluid. Dit kun je zelfs al voor elkaar krijgen door het geluid met een telefoon op te nemen die dichterbij ligt dan de camera. Zo minimaliseer je omgevingsgeluid. Vind je het moeilijk om beeld en geluid onder elkaar te plakken? Door een keer hard te klappen kun je beter zien waar de twee samenkomen. Weet je nog steeds niet hoe je dit moet aanpakken? Misschien kunnen wij helpen.

5. Content is koning

Oké, je hebt alle ingrediënten verzameld om een succesvolle vlog te maken, maar wáár ga je over praten? Je kunt bijvoorbeeld bedrijfsresultaten delen, of vertellen waar de organisatie op dit moment mee bezig is. Het nieuwe jaar is net begonnen, wat ook een goudmijn is aan onderwerpen. Wat zijn de plannen voor het aankomende jaar? Wat zijn de goede voornemens van mensen op de werkvloer?

Waarom vloggen?

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet overtuigd dat vloggen goed zou kunnen zijn voor jouw organisatie? Naast dat het leuk is zijn er nog meer goede redenen om te beginnen met vloggen. Het kan bijvoorbeeld helpen met de zoekmachineoptimalisatie van je website. Mensen zoeken veel naar video, waardoor dit een belangrijk onderdeel is geworden in website ranking. Vloggen geeft je ook de kans om snel in te spelen op de actualiteit, omdat de doorlooptijd relatief kort is. Het is ook een goede manier om door te dringen tot de jonge professionals in je organisaties en een jongere doelgroep te bereiken. Zij zijn bekend met het medium en op deze manier kun je ze goed aanspreken. Dit komt overeen met de trend dat lijnen in bedrijven steeds korter worden en het gat tussen bedrijfstop en werkvloer krimpt.

Vloggen is ook in een professionele en zakelijke omgeving goed in te zetten. Het is even wennen, praten tegen een camera, maar met een beetje zelfvertrouwen en enthousiasme ben jij zo een vlog-professional.

Alfred Noomen.
Eigenaar Imagine People/Videostrateeg.