De stomme film is terug: video’s zonder geluid

De stomme film is terug: video’s zonder geluid

85% van de videocontent op Facebook wordt zonder geluid bekeken. Dit is hoe jij de aandacht trekt met geluidloze video's op Facebook.

Alfred Noomen

Door de autoplay functie die video’s automatisch afspeelt zonder geluid, wordt ongeveer 85% van de videocontent op Facebook zonder geluid bekeken. Zo kun je stiekem filmpjes kijken op je werk, of jezelf toch nog vermaken in de trein als je je koptelefoon bent vergeten. De geluidloze video heeft voordelen voor de kijker én voor de maker, maar dan moet je wel de aandacht zien te trekken zonder op geluid te vertrouwen.

Hoe maak je goede content zonder geluid?

We gaan een soort van terug naar het stomme film principe. In plaats van titlecards tussendoor staat de tekst vooral op het beeld. Veel online video creators houden tegenwoordig rekening met het feit dat een video ook zonder geluid kan worden gekeken, en publiceren hun video met ondertiteling. Ook acties zoals lachen en andere geluiden worden met captions vastgelegd.  In video’s specifiek voor Facebook wordt veel met visuals gewerkt. Er zit in veel video’s geen gesproken tekst meer, maar er wordt gebruik gemaakt van titels op het beeld die de boodschap overbrengen.

Het is echter niet zo dat je geluid helemaal achterwege kunt laten. Facebook introduceert het geluid terug in autoplay, afgestemd op de geluidsmodus van je telefoon. Staat je telefoon op stil: geluidloze autoplay video’s. Staat je geluid aan: het geluid van de video gaat automatisch aan met een prettige fade.

Maar hoe grijp je dan de aandacht?

Je hebt het voordeel dat video’s al automatisch afspelen, wat het makkelijk maakt om mensen te overtuigen om je video te kijken. Als de verhaallijn te volgen is zonder het geluid aan te hoeven zetten, dan kun je makkelijk de aandacht trekken. Sterk beeld is het belangrijkste onderdeel. Ook een sterke titel en bijschrift kunnen helpen om de aandacht te trekken voor mensen die autoplay niet aan hebben staan.

Heeft dat niet een negatief effect op engagement?

Het is bewezen dat kijkers niet minder geëngageerd zijn met de video content. Koopintentie en naamsbekendheid worden niet beïnvloed door video’s zonder geluid. Het kan er zelfs voor zorgen dat doelloze Facebook-scrollers je video sneller kijken, omdat ze geen moeite hoeven doen om de video af te spelen en het verhaal te begrijpen.

Het hangt er van af of een geluidloze video aansluit bij jouw boodschap, want dat  blijft de belangrijkste factor, met geluid, óf zonder.

Alfred Noomen.
Eigenaar Imagine People/Videostrateeg.