Hoe werkt interactieve video?

Hoe werkt interactieve video?

Met interactieve video kun je een video klikbaar maken zodat de kijker zijn eigen experience kan bepalen. Leuk en innovatief, maar hoe werkt dit?

Rosa Gregoire

Interactive video is al een tijdje een trend in de video(marketing)wereld. Met interactieve video kun je op verschillende punten in een video een stukje interactie inbouwen zodat de kijker zijn eigen verhaal/pad kan kiezen. Op deze manier heeft de kijker meer controle over de kijkervaring en is de audience retention, het percentage kijkers die de video helemaal afmaakt, een stuk hoger dan bij een ‘gewone’ lineaire video. Je hebt het vast weleens gezien, een filmpje waar je tussendoor ergens op kan klikken. Leuk en innovatief: maar hoe werkt dit?

Laten we met de basis beginnen. Afspelen, pauzeren, dempen, door- en terugspoelen. Deze functies bestaan al decennia en vormen de basis van interactieve video. Door op een knop te drukken gebeurt er iets met de film. Nou zijn afspelen, pauzeren en dempen vrij statische functies. Maar eigenlijk zijn alle interactieve functies vergelijkbaar. Het is een ‘als ik X doe gebeurt er Y’ proces.

Wat gebeurt er nou precies op het moment dat je ergens op klikt in een interactieve video? Bij een interactieve video is er een platform waarbij er een frame over de video heen is gemaakt. Een soort tweede laag waar de interactieve functies plaatsvinden, die kan communiceren met de video laag die eronder ligt. Veel interactieve functies werken met ‘timestamps’. Als je op de optie drukt kom je op een ander moment in de video terecht en krijg je dus een andere volgorde.

Alles wat online plaatsvindt wordt omgezet in code. Een speciale parameter bepaalt de voorwaarden van de functie, bijvoorbeeld als er op deze link word geklikt word je naar de vierde minuut van de video gestuurd. Maar… dat lijkt toch nog steeds heel erg op doorspoelen? Dat klopt, maar er zijn nog veel meer opties voor dit soort parameters. Je kunt vragen stellen of lead generation doelen instellen. Als je gebruikt maakt van een speciaal platform voor interactieve video kun je vaak de data inzien van de customer journey die je klanten bewandelen als ze een video kijken.

Niet alle videoplatformen zijn geschikt voor dit soort functies. YouTube is het enige populaire videoplatform wat interactieve functies aanbied, met ‘annotations’ en ‘cards’ waarop klikbare opties en boodschappen te zien zijn. Voor echte diepe interactie kom je toch al snel bij een corporate video tool terecht zoals Snapapp.

Met interactieve video zijn we de videospeler ver voorbij gegroeid en met virtual/augumented reality zal de interactiviteit van onze media alleen maar toenemen. Hoe zie jij de toekomst van interactieve media?

Rosa Gregoire.
Communicatieadviseur – Blogger.