Blijf je lekker zenden of laat je de doelgroep naar jou komen?

Blijf je lekker zenden of laat je de doelgroep naar jou komen?

Verplaats je in de doelgroep en stop met willekeurig zenden. Ga het eens omdraaien! [Fotografie Wendy Wei]

Alfred Noomen

Ik was jaren geleden enorm fan van MUSE. Ik kon niet geloven dat iemand níét de schoonheid van MUSE kon horen. Ik bleef aandringen, knalde New Born keer op keer door de speakers en was zo overtuigd van mijn verhaal dat mensen in mijn omgeving er soms een beetje moe van werden.

Hetzelfde gebeurt nog steeds in het bedrijfsleven. Say what?
Ik dook er in! (En gevoelsmatig zet ik New Born op om dit moment wat power te geven …1:24 sec 😉

Sinds 2008 hebben we bij Imagine People al veel video’s gemaakt. Als ik alles bij elkaar optel kom ik uit op meer dan 2000 videoproducties! Wow! Bij alle gesprekken die ik heb gevoerd viel mij een ding altijd op. Een organisatie heeft zelf vaak een sterke mening over hoe ze de video willen hebben. En ook al kom ik met goede argumenten waarom dat niet werkt of hoe het anders kan, het gaat toch vaak zo van: “Leuk idee Alfred, maar laten we het nu toch maar gewoon op onze eigen manier doen”.

Een community

Als je bij een organisatie werkt dan hoor je bij een groep mensen. Er ontstaat een community en eenheid, want als mens wil je ergens bij horen. Dit is natuurlijk gedrag. Die eenheid zie je vervolgens ook terug bij de communicatie. Als het even meezit ben je bekend met je manifest en de kernwaarden van de organisatie waarvoor je werkt. Dat wil je graag over de bühne brengen; liefst zo stevig en helder mogelijk!

Waarom blijven veel organisaties zenden zonder stil te staan of hun doelgroep er wel op zit te wachten? Zijn ze zo overtuigd van hun eigen verhaal dat ze geloven dat hun doelgroep het wel goed moet vinden? Net zoals ik vroeger met MUSE?

Starten met maken van content

Als je content gaat maken ga je eerst kijken wat je kernwaarden en thema’s zijn: waar je voor staat. De meeste organisaties hebben dat wel onder de knie. Vervolgens kies je “voor wie je het doet” (buyer persona’s) “Wat draag je over” (kanalen/middelen en tone of voice) en uiteindelijk “hoe je het gaat doen” (3h model, contentkalender).

Als je bovenstaande 4 onderwerpen hebt afgewerkt, dan heb je in de basis jouw videocontent prima staan. Sowieso prima natuurlijk, want dan werk je met het zogenaamde Videokwadrant. Dit is trouwens ongegeneerde reclame, (wij van wc-eend) want het Videokwadrant heb ik zelf bedacht. Laten we maar verder gaan 😉

De vergeten stap

Wat vervolgens vaak door organisaties wordt vergeten bij het maken van videocontent, is die extra stap. Want zit jouw doelgroep wel te wachten op jouw corporate boodschap? Ik schreef het al eerder in de blog Face it, jouw doelgroep is klaar met corporate content: in ieder geval niet wanneer het hun niet uitkomt. Verplaats je in de doelgroep en stop met het willekeurig zenden. Ga het eens omdraaien.

Verplaats je in de doelgroep. Voel waar hij/zij behoefte aan heeft en op welk kanaal of platform hij/zij zich het liefste begeeft. Breng vervolgens dáár jouw boodschap over en zorg ervoor dat je op die plek goed vindbaar bent. Jouw doelgroep kiest er zo zelf voor om jouw content en boodschap tot zich te nemen. Beter wordt het niet!

En dat bruggetje naar MUSE?

En toen ik mijn ‘doelgroep’ (lees: vrienden en familie) meenam naar een concert van MUSE snapten ze het. Ze waren in de juiste omgeving en hebben zelf de keuze gemaakt om mijn boodschap tot zich te nemen. Ze ervaarden het bombastische van de band, zagen het overweldigende podium en hoorden met eigen oren hoe zuiver ze speelden. Ze waren dus uit vrije wil bereid om MUSE tot zich te nemen omdat het wat toevoegde! (inbound marketing). Snap ie ‘m?

Worstel je zelf met jouw videostrategie? Laat het me weten. Misschien kan ik je verder helpen!

Alfred Noomen
Eigenaar Imagine People/Videostrateeg.