Face it: jouw doelgroep is klaar met corporate content.

Face it: jouw doelgroep is klaar met corporate content.

Er ontstaat steeds meer behoefte aan authentieke content, juist vanuit bedrijven. En die content maak je met jouw collega's! Ik leg je uit hoe.

Alfred Noomen

We worden dagelijks om de oren geslagen met corporate boodschappen. Het internet staat vol met advertenties, lollige klantenserviceberichten en inhakers. Door de overweldigende hoeveelheid bedrijfscommunicatie zijn consumenten ongevoelig geworden voor dit soort zakelijke berichten. We zien de laatste jaren dan ook een verschuiving plaatsvinden richting meer persoonlijke content, juist vanuit organisaties. Overgeproduceerde commerciële boodschappen maken plaats voor behind-the-scenes video’s en posts op persoonlijke pagina’s.

Ik merk zelf ook in gesprekken met klanten dat er steeds meer behoefte ontstaat om geloofwaardiger te communiceren. Geproduceerd is not. Authentiek is hot. Ik bedenk ‘m nu ter plekke zelf 😉 Marketeers zien dat ook in de laatste onderzoeken, waaruit blijkt dat jouw doelgroep een corporate boodschap niet meer gelooft. Deze ontwikkeling is niet meer te stoppen.

Deze ontwikkeling om meer met persoonlijke content te doen heeft inmiddels ook een naam; Employee Advocacy. Of anders gezegd (want zo soepel is deze term niet) “Merkambassadeurs”; oftewel je eigen collega’s inzetten om jouw mooie verhaal uit te dragen binnen hun persoonlijke (sociale) netwerken! Communiceren met je eigen collega’s werkt namelijk ontzettend goed en het is nog leuk ook! Niet alleen komt de informatie authentieker en betrouwbaarder over, maar het is ook nog efficiënt en effectief!

In dit artikel leg ik uit hoe jij Employee Advocacy in kunt zetten binnen je organisatie én hoe video jou daarbij gaat helpen!

Wat is Employee Advocacy?

Je kunt Employee Advocacy zien als een moderne variant van mond-tot-mond reclame. Het werkt goed, omdat het toevoegen van een gezicht aan een boodschap betrouwbaarder overkomt dan een bericht onder jouw corporate vlag. Door Employee Advocacy in te zetten kun je het netwerk van je bedrijf uitbreiden, betere leads genereren en vertrouwen vergroten. Jouw collega’s zijn je beste marketeers, verkopers, vertegenwoordigers en cheerleaders én ze zitten toch al op sociale media, dus waarom zou je niet proberen om dat in je voordeel te gebruiken?

Het effect

De cijfers liegen er niet om. Als je je eigen mensen kunt inzetten als merkambassadeur, dan creëer je 500% meer bereik dan met communicatie vanuit je corporate vlag, met tot 8 keer meer engagement en het wordt 24 keer meer gedeeld. Ook vertrouwen mensen eerder een aanbeveling van een bekende dan van een bedrijf; het heeft dus meer zin als een van jouw medewerkers positief over je merk praat dan als je het zelf doet. Daarnaast leidt een lead vanuit Employee Advocacy 7 keer vaker tot een conversie dan andere vormen van lead generation. Daarnaast hoef je door Employee Advocacy in te zetten niet langer tonnen uit te geven aan dure commerciële campagnes die soms niet eens goed werken.  

De rol van video?

Er is al ontzettend veel geschreven over Employee Advocacy en hoe sociale media daarbij kan helpen. Er zijn workshops, een masterclass bij Nima en specialisten als Denise Pellinkhof en Edwin Vlems schreeuwen dit al jaren van de daken. Hee, maar dit is videocommunicatie.nl, dus dit artikel is niet compleet zonder het te hebben over de rol video. Nou is er een perfect videoformat wat ontzettend goed aansluit bij Employee Advocacy; de vlog.

Oké oké, ik hoor je denken. Een vlog… dat weten we nu wel. Maar hear me out! Een vlog van je eigen collega wekt vertrouwen, wat een kernpunt is van Employee Advocacy.

Oké en nu?

Door ambassadeurschap te stimuleren moet je als bedrijf aan de bak! Tuurlijk, het vraagt voorbereiding en een goed vertrekpunt, want voordat je start moet je op de hoogte zijn van “the why” van jouw organisatie, maar ook welke thema’s belangrijk zijn die je gaat uitdragen. Sowieso goed om dat weer eens helder te hebben toch?

Voor die thema’s heb jij straks je eigen troepen met merkambassadeurs! Hoe mooi is dat? Selecteer dus een groepje stuiterende collega’s die het leuk vindt een bijdrage te leveren aan jouw organisatie. Betrek ze, train ze… én houd je aan structuur en ritme. Met een handjevol principes ervaar jij dat authentieke videocontent, gemaakt door je eigen collega’s, terrein wint t.o.v. corporate content. En dat is niet voor niets.

Waar wacht je op?

Alfred Noomen.
Eigenaar Imagine People/Videostrateeg.