Leuk hoor al die videoplannen: maar wie bewaakt eigenlijk de huisstijl?

Leuk hoor al die videoplannen: maar wie bewaakt eigenlijk de huisstijl?

De inzet van video door marketeers groeit explosief en verwatering van jouw corporate identity ligt op de loer – dus wie bewaakt eigenlijk de huisstijl?

Alfred Noomen

De inzet van video door marketeers groeit explosief en daarmee ook jouw uiteenlopende videocollectie. Verwatering van jouw corporate identity ligt op de loer – dus de vraag is: wie bewaakt eigenlijk de huisstijl?

Als marketeer is het natuurlijk altijd leuk om video’s in te kunnen zetten als marketingtool. Met de huidige ontwikkelingen wordt de rol voor video binnen een marketingplan dan ook steeds groter en uiteenlopender. Waar vroeger één corporate video voldeed, worden tegenwoordig gedetailleerde videoplannen uitgeschreven.

Video steeds diverser en grootschaliger

Door de toename in volume en omdat er steeds specifiekere doelen gekoppeld kunnen worden aan video’s, wordt de productie ervan steeds diverser en grootschaliger. Naast je corporate video heb je nu ook opeens een explanimation, meerdere productvideo’s, een sfeercompilatie van dat gave event van een maand geleden, oh en je baas besluit ook nog eens te gaan vloggen.

Een positieve ontwikkeling, want het toespitsen van videocontent op je doelgroep is essentieel bij het succesvol overbrengen van je boodschap. De keerzijde hiervan, echter, is dat naarmate de videocollectie groeit jouw huisstijl binnen deze video’s gemakkelijk kan verwateren. En dat is wel het laatste wat je wil! Want een consequente huisstijldoorvoering binnen je video’s straalt niet alleen professionaliteit uit, maar ook authenticiteit, helderheid en bovenal: vertrouwen. Niet iets wat je ongemerkt door je vingers moeten laten glippen dus.

Styleguide

Het opstellen van een styleguide kan, zeker vanaf middelgrote bedrijven, hierin houvast bieden. Een styleguide is een soort handboek -die je als bedrijf zelf opstelt- waarin alle aspecten van een huisstijl, de corporate identity, tot in detail worden beschreven. Ook de do’s en don’ts met betrekking tot het toepassen van alle stijlelementen worden per medium aangekaart. Wat mag er design-technisch bijvoorbeeld wél en belangrijker nog: wat níet met jouw logo gedaan worden? Al deze regels en uitzonderingen stel je aan de hand van intern overleg op, zodat binnen het bedrijf alle neuzen dezelfde kant op wijzen wat betreft de huisstijl en de toepassing hiervan.

Videopartner

Maar nog beter is het om een vast bureau aan te stellen als videopartner, die vervolgens de videohuisstijl van jouw bedrijf of merk bewaakt en hiermee veel werk uit handen neemt.

Naast dat een bureau jou als marketeer kan adviseren op het gebied van videocommunicatie, kunnen zij ook jouw beknopte huisstijl (gericht op print) vertalen naar een huisstijl die toegepast kan worden binnen video. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een logoanimatie, die jouw logo tot leven wekt en het karakter geeft!

Maar het belangrijkste is toch wel dat zij de verantwoordelijkheid pakken als het aankomt op het toepassen van jouw huisstijl binnen de meest uiteenlopende video’s. Zo ben je er altijd zeker van dat bij elke video het juiste eindlogo gebruikt wordt, in de juiste grootte, met de juiste pay-off en in het juiste font. En dan hebben we het nog niet eens over de naampanels en andersoortige titels in beeld. Zo, dat scheelt jou weer kostbare tijd!

Alfred Noomen.
Eigenaar Imagine People/Videostrateeg.