Videodistributie: waar en hoe video inzetten?

Videodistributie: waar en hoe video inzetten?

Embed ze op websites, stuur ze mee in e-mails of deel ze op social media: in dit artikel deel ik 10 plekken om je video te delen en hoe je dat kan aanpakken.

Rosa Gregoire

Je kunt je video op honderd manieren delen. Embed ze op websites, stuur ze mee in e-mails, deel ze op social media of projecteer ze megagroot op een gebouw (shoutout naar Vattenfall). Als je niet nadenkt over je videodistributie dan is de kans klein dat je doelgroep ‘m ook echt gaat zien. Daarom deel ik in dit artikel 10 plekken om je video te delen en hoe je dat het beste kan doen.

 

Statische content

1. Website

De meest obvious plek om een video te delen is op je eigen website. Video’s embedden verbetert de ranking van je site (ja, echt alleen maar doordat je een video plaatst) én kan video ook de bezoektijd van je website verhogen, wat belangrijk is voor je zoekmachineoptimalisatie.

Je kunt voor elke relevante pagina wel een video bedenken, zoals je homepage (denk aan een showreel), over-ons pagina (kennismakingsvideo), vacaturepagina (recruitmentvideo) of productpagina’s (verrassing: productvideo). Op je eigen website kun je het beste evergreen content plaatsen die langdurig kan blijven staan, zonder dat je er al te veel aan hoeft te veranderen.

2. Landing page

Als je met specifieke campagnes werkt heb je waarschijnlijk al landing pages gemaakt. Dat is ook een perfecte plek om video op in te zetten. Naast het (be)trekken van bezoekers, kan video conversie verhogen. Hierbij moet je vooral letten op de relevantie en plaatsing van de video. Niks zo slecht voor CTR als verkeerde verwachtingen scheppen bij je bezoekers.

3. Blog

Video’s werken op blogs zoals ze op websites werken: ze zijn leuk, makkelijker te verwerken dan lappen tekst, en als ze relevant zijn helpen ze met de kwaliteit en bezoekduur van je pagina’s. Ik zal je dus niet opnieuw hoeven overtuigen dat je ook in blogs video’s zou kunnen inzetten. Let hierbij wel op: Google snapt niet wat er binnen in je video gebeurt, dus als je wil dat je blog goed presteert in search, zorg dan dat de omliggende informatie ook compleet en passend is.

4. E-mail

Ook e-mail is een geschikte plek voor video. Het toevoegen van een video in de lopende tekst van een e-mail kan CTR met 96% verhogen en opt-outs verminderen. Helaas is video’s toevoegen in e-mails nog niet altijd makkelijk. Je kunt niet zomaar een video in een e-mail embedden zoals je dat op een website en ook in e-mailtools zoals MailChimp is het toevoegen van video vaak omslachtig. Toch kan het de moeite waard zijn. Uit onderzoek blijkt dat zelfs het woord ‘video’ gebruiken in de onderwerpregel al effect kan hebben: tot 19% hogere open rates.

5. Paid

Videoadvertenties zijn tegenwoordig niet alleen maar tv-commercials. Paid kan slaan op video ads in Google Ads, boosted social media content en meer. In dit stukje zal ik kort iets zeggen over de twee populairste manieren om videoadvertenties in te zetten: sociale media en Google search.

De sociale media-advertentie is een van de krachtigste vormen van betaalde distributie van content. Je kunt de targeting opties van elk platform apart instellen om jouw doelgroep te bereiken. Instagram, Facebook of LinkedIn: elk platform heeft zijn eigen best practices. Denk na over je boodschap en doelgroep, en kies het platform wat het beste bij jou past. Later in dit artikel vind je meer informatie over video op sociale media.

Search advertenties gebruiken zoekwoorden voor targeting. We kennen allemaal de betaalde zoekresultaten bovenaan Google, maar Google Ads heeft ook de mogelijkheid om display ads of YouTube video ads in te zetten op dezelfde zoekwoorden. Zo kun je met je video mensen in het zoeknetwerk van Google bereiken.

 

Social content

6. Videosharing (YouTube, Vimeo)

Als je denkt aan video, dan denk je aan YouTube. Dit videoplatform heeft meer dan 2 miljard gebruikers wereldwijd én valt onder het beheer van Google, dus goed voor je SEO! Helaas is alleen je video op YouTube knallen niet genoeg om gebruik te kunnen maken van deze voordelen. Voor veel bedrijven is het een realistischere strategie om de video’s zo goed mogelijk te optimaliseren voor zoekmachines, en dan te gebruiken om verkeer terug te sturen naar de eigen website (let hierbij wel op dat je niet je eigen SEO usurpeert). Meer leren over YouTube SEO? Check dit artikel.

Er zijn ook andere platformen om je video op te delen. Denk bijvoorbeeld aan Vimeo. Vimeo is veel meer gericht op kwaliteit en minder op promotionele en sociale content. Je wil hier dus vooral je hero-content op kwijt, wat je écht niet in een gecomprimeerde versie wil zien.

7. Facebook

Facebook heeft de laatste jaren ontzettend hard ingezet op video en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De 2 miljard gebruikers zorgen dagelijks voor 8 miljard videoweergaven. Anders dan op YouTube moet een Facebookvideo ‘concurreren’ met tekst- en fotoberichten, en vallen ze daardoor extra op in de feed. Daarbij komt wel dat Facebook een videoweergave al telt na 1 seconde en dat de meeste video’s automatisch worden afgespeeld zonder geluid. Dus als je een video maakt voor Facebook, zorg voor ondertiteling en bekijk ook altijd je videostatistieken.

8. LinkedIn

Ook LinkedIn is de laatste jaren meer gefocust op video. Je kunt je content makkelijk uploaden en via de app kun je zelfs direct filmen en delen. Video is ontzettend populair op LinkedIn: video’s worden tot wel 20 keer vaker gedeeld. Omdat LinkedIn een professioneel sociaal netwerk is, kun je met video heel veel mensen in jouw branche of interessegebied bereiken.

 9. Instagram

Instagram is een op foto gefocust platform, en dat merk je met video. Video’s in de feed hebben een maximale lengte van 60 seconden en concurreren met foto’s. Hierdoor moet je als gebruiker of merk creatief met het platform omgaan. En toch… Video groeit hard op Instagram. Met functies als stories en IGTV is video een veel belangrijker onderdeel van de feed geworden. Instagram heeft net als Facebook een stille autoplayfunctie waar je rekening mee moet houden als je hier je video’s plaatst.

10. Twitter

Twitter is alleen een goed platform als je video’s maakt specifiek voor Twitter. Hapklaar, kort, grappig én in het juiste format kun je een heleboel gebruikers bereiken, maar Twittervideo leent zich niet voor cross-sharing of langere vorm. Wil je met Twitter aan de slag? Check dan dit artikel, of deel gewoon je YouTube link, stukken makkelijker.