Video SEO: optimaliseer je video in 5 stappen

Video SEO: optimaliseer je video in 5 stappen

Ook video's moeten geoptimaliseerd worden voor zoekmachines. In dit artikel vind je een stap-voor-stap handleiding voor hoe je SEO kan toepassen op video's.

Rosa Gregoire

Zelfs als je de beste video allertijden maakt, betekent dat niet automatisch dat die video ook door honderden mensen bekeken zal worden. Je kunt je video niet de ether in slingeren en dan hopen op het beste. Dat doe je toch immers ook niet met een website of blog? Nee, je denkt serieus na over de inhoud, maar ook over de meta-data, welke afbeeldingen je toevoegt, welke tags, etc. Voor video moet je op dezelfde manier SEO-tools inzetten. Hier een stap-voor-stap handleiding voor hoe je je video’s moet optimaliseren voor zoekmachines.

1. Verkeerpotentieel en zoekintentie

Waar zoeken potentiële kijkers van je video naar? Wat hebben ze nodig en wat kan jouw content ze bieden? Hiervoor kun je alvast een blik werpen op keyword planners om te zien hoe het zoekverkeer rondom jouw content zich gedraagt. Zoek naar je onderwerp en bekijk hoe jouw content op de zoekintentie van een kijker inspeelt. Is je content geschikt om de vraag van de kijker te beantwoorden? Vooral how-to’s/tutorials en reviews video’s worden sneller gepusht in de Google zoekresultaten, omdat het algoritme snapt dat als je wilt weten hoe je een band moet plakken, je waarschijnlijk verder komt met een video dan met een geschreven stappenplan.

2. Upload je video op Youtube

Als je wil dat je video het goed doet op Google kun je niet ontsnappen aan de grootste video-zoekmachine op aarde: YouTube. Niet alleen wordt YouTube beheerd door Google en zal je video daardoor sneller gepusht worden, YouTube is ná Google de grootste zoekmachine op de wereld. Je hebt dus potentieel dubbel kans op hoge zoekresultaten.

3. Keywords, keywords, keywords

De kern van SEO: keywords. Ja, zelfs met een video moet je je verdiepen in keywords. Bedenk termen die met jouw bedrijf of video te maken hebben. Bekijk deze zoektermen vervolgens in een zoekwoordplanner, zoals de Google Ads keywordplanner. Sommige termen zullen heel veel zoekverkeer hebben, anderen minder. Je wil natuurlijk ranken op de termen die veel zoekverkeer hebben, maar het is moeilijk om door te breken bij een veelgebruikt keyword. Probeer je daarom niet blind te staren op zo’n populaire term, maar focus je op een gerelateerde long tail zoekterm.

video seo: zoekwoorden

4. Optimaliseer overige video-elementen

Nu komt het optimaliseren: je moet de zoekmachines wel vertellen waar je video over gaat. Zoekmachines kunnen nog geen (audio)visuele content ‘bekijken’, dus je moet de omliggende elementen gebruiken om aan de zoekmachine duidelijk te maken waar je op gevonden wil worden. Denk in ieder geval na over de volgende elementen:

Titel

Gebruik het long tail keyword dat je in stap 3 hebt gekozen in je titel. Maak de titel niet te lang en specificeer waar je video over gaat. Dus niet ‘Wat is het verschil tussen een appeltaart en een tarte tatin: uitgelegd’ maar ‘Verschil tussen Appeltaart en Tarte Tatin’. YouTube beloont audience retention, dus je wil dat mensen aan de titel kunnen zien wat ze kunnen verwachten, om te voorkomen dat ze na 10 seconden alweer vertrekken.

Beschrijving

In de beschrijving heb je wat meer ruimte om specifieker te zijn over je video. Schrijf een beknopt stukje tekst over je video, waarin je je keywords een paar keer laat terugkomen. De beschrijving is ook een goede plek om links toe te voegen, om verkeer naar je website of sociale media te drijven.

Tags

Tags spelen niet echt een grote rol bij de ranking van je video, maar het is tóch slim om er even over na te denken. Het is nog een kans om je keyword en gerelateerde termen in te zetten. Daarnaast kun je ook naar de tags kijken die concurrerende video’s gebruiken en die inzetten, om de kans te vergroten dat je in de suggestie-zijbalk zult komen.

Transcriptie/ondertitels

Als je een transcriptie van je video uploadt, heb je meer tekst waaraan de zoekmachine kan zien waar je video over gaat. Je kunt een transcriptie op YouTube uploaden als ondertitels. Dit is niet alleen goed voor je SEO, maar maakt je video ook toegankelijk voor een breder publiek (i.e. slechthorenden). YouTube maakt ook een eigen transcriptie, voor de automatisch gegenereerde closed captions, maar hier kunnen veel fouten in zitten. Wil je zeker weten dat jouw keywords genoeg terugkomen in de video, zorg dan voor je eigen transcriptie.

Een aangepaste thumbnail

Als je dan eenmaal in de rankings stáát, moet je nog steeds concurreren met alle video’s rond de jouwe. Denk na over je thumbnail. Wat je laat zien heeft invloed op je click rate, want kijkers kiezen de video die er het interessantst uitziet op basis van de titel en thumbnail. Click rate heeft dan weer invloed op de ranking van je video, want een hoge click rate + hoge audience retention = hogere rankings!

5. Call to action

Zoals ik noemde bij mijn vorige punt zijn hoge engagement en goede cijfers de beste manieren om je SEO omhoog te krikken. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Zorg ten eerste voor goede content. Richt je kanaal zorgvuldig in, kies de beste video’s en stel relevante afspeellijsten samen. Ben ook niet bang om een call to action toe te voegen in je video. Op YouTube kun je dit makkelijk doen door middel van cards en eindschermen met suggesties voor de volgende video. Zorg ook voor een klein beetje overlap tussen je meta-data, zodat je eigen video’s terugkomen in de suggestiebalk.

Bonus tip: Maak je video mobiel-vriendelijk. Dit doe je door bijvoorbeeld ook een verticale variant van je video te produceren, met ondertitels (die je als het goed is al hebt) zodat je video zonder geluid bekeken kan worden. Google looooves mobile, dus dit is een goede manier om meer zoekverkeer te genereren via dat kanaal.

Video SEO in het kort

Over het algemeen zijn populaire video’s meer informatief dan sales-georiënteerd. Verplaats je in je kijker en probeer je te bedenken waar jij naar op zoek zou gaan. Goede content staat op de eerste plaats, dus houdt de intentie en behoefte van de kijker altijd in je achterhoofd. Optimaliseer je video door de meta-data op basis van die zoekintentie in te richten, en je zit gebakken.