Trends in Live Video

Trends in Live Video

In dit artikel bespreken we de laatste trends in live video en vertellen we je hoe je live video kunt inzetten binnen jouw organisatie.

Rosa Gregoire

Een van de grote verwachte trends van 2018 was de opmars van live video. Deze trend zet door in 2019, want live video groeit nog steeds. Hier zijn in de afgelopen maanden verschillende artikelen over gepubliceerd. In dit artikel geven we een korte samenvatting en vertellen we je hoe je live video kunt inzetten binnen jouw organisatie. 

Het gebruik van live video

Uit onderzoek van New York Magazine en Livestream.com blijkt dat mensen drie keer langer naar video content kijken wanneer het om een live video gaat. 78% van de ondervraagden in hetzelfde onderzoek geeft aan al live video te kijken op Facebook. Zij geven aan dat videokwaliteit de meest belangrijke factor is in het blijven kijken van de live video. Ruim de helft van de live video die wordt gekeken is nu nog nieuws. Dat cijfer krimpt langzaam maar zeker. Omdat live video makkelijker en populairder wordt, ontstaan er steeds meer livestreams over uiteenlopende onderwerpen.

Waarom inzetten?

Zoals eerder gezegd: mensen kijken drie keer langer naar videocontent als het live wordt uitgezonden. Dat is een gigantisch verschil! Daarnaast biedt livestreaming ook meer kansen om te multitasken, dus is het simultane kijken van de video en social media- en zoekgedrag ook een stuk hoger bij live video. Dat betekent dat je met live video traffic naar jouw platforms en websites kunt verhogen!

Sprookjesboek

Waarom blijft de kijker dan langer hangen bij live video dan bij lineaire video? Het antwoord is simpel. Waarom blijven kinderen bij een sprookjesboek zo lang geboeid? Omdat ze benieuwd zijn naar wat er gaat gebeuren. Dat is bij live video ook zo. Terwijl je bij lineaire video vaak het einde al een beetje kan voorspellen (en de kijker eerder geneigd is om af te haken) kan het bij live video alle kanten op gaan. Zo blijft engagement hoog en kun je je call-to-action effectiever inzetten.

Platformen

Verschillende platformen zetten steeds meer in op video en haken ook in op de live-videotrend. Facebook en YouTube zijn al populaire livestreamingsdiensten, maar ook Twitch, Periscope (ja ja, Periscope bestaat nog steeds) en Livestream doen het goed. Ook LinkedIn heeft nu een live videofunctie. Deze functie is helaas nog niet beschikbaar voor iedereen, maar wordt langzaam uitgerold onder speciaal geselecteerde gebruikers. Dit is een positieve ontwikkeling, omdat de concurrentie voor video op LinkedIn lager is dan op andere platformen. Ook heb je op LinkedIn een groter bereik, omdat verspreiding van content niet door het platform wordt tegengehouden, zoals op Facebook.

Meer betrokkenheid en engagement

Ook zakelijk biedt livestreaming een hele hoop kansen. Je kunt bijvoorbeeld een conferentie of een beurs livestreamen, of een webinar of keynote. Uit de survey van New York Magazine blijkt dat vooral behind the scenes content populair is. 87% van de ondervraagden gaven aan liever online live content te bekijken als dat betekende dat ze meer behind the scenes content te zien zouden krijgen. Dus wanneer de kijker iets kan zien wat alléén op dat moment te zien is zullen ze daar meer interesse in tonen. Door deze directe verbinding zullen kijkers zich meer betrokken voelen en grotere verbondenheid voelen met je organisatie.

Denk bij livestreaming ook aan de volgende mogelijkheden:

  • Webinars
  • Q&A
  • Interne interviews
  • Interviews tijdens een beurs of conferentie
  • Behind the scenes van een beurs of conferentie
  • Rondleidingen op bijeenkomst of werkdag
  • Keynotes tijdens bijeenkomsten
  • Productintroducties
  • Uitleg over een product
  • Uitreikingen van awards of onderscheidingen

Waar moet je op letten?

Videokwaliteit en laadsnelheid zijn de twee belangrijkste aspecten van succesvolle live video. De meeste telefooncamera’s zijn tegenwoordig zo goed, dat je daarmee prima een heldere livestream kunt houden. Zorg voor betrouwbaar internet met een hoge snelheid om bufferen of vertraging te voorkomen. Zo ben je helemaal klaar voor je eerste livestream!

Met de populariteit van livestreaming moet ook wel een kanttekening geplaatst worden. De laatste tijd is er veel kritiek geweest op livestreamingservices omdat de screening van de inhoud van de streams vaak nog wel iets te wensen overlaat. De regelgeving rond livestreaming zal vast en zeker nog veranderen in de toekomst, maar voor nu: stream er (zakelijk) op los!

Rosa Gregoire.
Communicatieadviseur – Blogger.