Doei papiertje: hallo video!

Doei papiertje: hallo video!

We weten ondertussen allemaal dat video werkt en er wordt al jaren gepraat over het video cv. Waarom worden die dan nog steeds niet ingezet op de arbeidsmarkt?

Rosa Gregoire

De wereld verandert snel en de recruitmentsector ondervindt daar hevige effecten van. Niet alleen veroorzaken schommelingen in de markt veranderingen, maar ook technologische ontwikkelingen revolutioneren de manier van werven. Sociale media en digitale trends hebben gigantische invloed op de recruitment markt. Door het internet is het makkelijker dan ooit om te reageren op vacatures, maar door economische groei is er veel gebrek aan talent en is het moeilijk om door aanmeldingen te sorteren. Als videobureau zien wij daar een voor de hand liggende oplossing voor: VIDEO. We weten ondertussen allemaal dat video werkt en er wordt al jaren gepraat over video-cv’s. Waarom worden die dan nog steeds niet ingezet op de arbeidsmarkt?

Als je nu denkt ‘ja maar moeilijk, investering, studio nodig, gedoe…’: ik zal uitleggen waarom dat niet per se zo hoeft te zijn.

Wie heb je voor je?

We kennen de recruitmentvideo vooral vanuit het bedrijf: laten zien wie je bent aan de hand van een video, om je te onderscheiden van andere werkgevers. Je kunt het echter ook omdraaien en video’s inzetten om sollicitanten succesvoller te koppelen aan werkgevers. Het is dé manier om inzicht te krijgen in wie je tegenover je hebt. Als je iemand een hand geeft weet je direct of je zaken wilt doen met elkaar. Waarom gaat een selectieperiode nog met een papiertje?

Doei papiertje

Met een video kun je kandidaten succesvoller te plaatsen bij bedrijven omdat je beter weet wie je tegenover je hebt. Een video van 2-3 minuten geeft je in korte tijd indruk van de persoonlijkheid, meningen en vaardigheden (presenteren, communicatie, creativiteit, promotie) van een kandidaat, voordat je ze ontmoet. Vooral bij banen waarbij de eerdergenoemde vaardigheden belangrijk zijn kan dit helpen om kandidaten te filteren.

Met video kun je energie, gevoel en emotie overbrengen; veel meer dan op een stukje papier. Omdat video een hogere mediarijkheid heeft dan een geschreven cv en motivatie neem je de informatie op een andere manier in je op. De combinatie van visuele en auditieve informatie zorgt voor een betere verwerking van moeilijk te interpreteren informatie, zoals emotie. Ook eist een video de aandacht: je moet opletten en kunt moeilijk ‘skimmen’, zoals bij een cv, waardoor je de informatie beter tot je neemt. Een video cv is hierdoor een geschikt aanvullend onderdeel van een sollicitatie: het geeft meer ‘gevoel’ bij een kandidaat dan papieren een cv waar alleen koude, harde feiten opstaan. Het draait dus meer en meer om de competenties en energie en minder om het papiertje. Natuurlijk zijn die harde feiten in een sollicitatieprocedure heel belangrijk, dus een video-aanmelding zal het cv niet vervangen, maar ze helpen een kandidaat wel op te vallen.

Moet dat?

Kort gezegd: ja. Waarom? Omdat in 2020 85% van al het internetverkeer video zal zijn. Video is zo’n integraal deel van onze media-ervaring geworden dat deze vorm onmisbaar zal worden in elke branche, dus ook recruitment. Ook is het in de huidige maatschappij belangrijk dat je jezelf op een authentieke manier kan presenteren. Video’s zijn hiervoor erg geschikt.

Problemen?

Er hangen ook nadelen aan het inzetten van video door kandidaten. De eerste selectie van kandidaten is op basis van de eerste indruk die ze maken in plaats van de vaardigheden die ze met zich meebrengen. Dit kan discriminatie op het gebied van geslacht, leeftijd of afkomst als gevolg hebben. Daarnaast is een video niet geschikt om te skimmen en komen video’s nog niet zo veel voor in recruitment, waardoor een recruiter zou kunnen kiezen om de video te negeren. Daarnaast zal niet elke kandidaat evenveel toegang hebben tot de juiste technologie en apparatuur om een representatieve video te maken.

Nee, oplossingen!

Juist in veel van die nadelen ligt een kans voor recruiters. Als recruitmentbureau kun jij je onderscheiden van anderen door jouw contacten video’s mee te sturen van kandidaten. Er zijn manieren om alle problemen uit de vorige paragraaf in één klap op te lossen en zelf de controle te houden over de productie van video’s.

Bekijk bijvoorbeeld eens www.videopodium.com. Met een tool zoals het VideoPodium houd jij de regie over de inhoud, continuïteit, beeld- en audiokwaliteit en kun je de koppeling maken met een merk of persoon. Het VideoPodium helpt niet alleen bij de techniek, maar kan ook de presentatievaardigheden van de kandidaat ondersteunen, door bijvoorbeeld vragen in beeld te plaatsen, zodat de kandidaat niet hoeft te improviseren of een tekst uit hun hoofd hoeft te leren. Zo maken jij én je kandidaat een verpletterende indruk.

Het VideoPodium verzekert dat het inzetten van video in het recruitmentproces soepel zal verlopen. Zo maak je als recruiter veel meer kans op het plaatsen van de juiste personen en elimineert de behoefte aan een extra selectieronde. Zo bespaar je tijd én geld. Daarnaast ben je als recruiter echt onderscheidend. Dus vond jij video ontoegankelijk en moeilijk toepasbaar? Niks is minder waar.

Rosa Gregoire.
Communicatieadviseur – Blogger.