Een defect toilet en de radio-dj

Een defect toilet en de radio-dj

Is een vlog een logische opvolger van de blog? Ik ging op onderzoek uit en kwam via een defect toilet uit bij een radio-dj en presentator.

Alfred Noomen

“Hang zelf eens een papiertje op het toilet en schrijf daarop defect. Wedden dat iedereen keurig het andere toilet pakt? Want wie schrijft die blijft.”

Dat waren de woorden van Aramik Garabidian tijdens een (behoorlijk energieke en waardevolle) LinkedIn training. Zonder blikken of blozen vertelde Aramik dat een blog op LinkedIn sterker is dan een vlog. Het straalt kennis uit. Wie schrijft die blijft. Mensen die een boek schrijven zijn automatisch een expert. Ik zag met lede ogen aan hoe vijftien enthousiaste mede cursisten instemmend knikten.

Je begrijpt dat ik met mijn 12 jaar ervaring als videocontent-evangelist in hevig verweer kwam. Ik begon te draaien, kreeg klamme handen. Video is King… gast! Maar ik kon op dat moment, naast wat traditionele feitjes, Aramik en de zaal niet de oren wassen. Zat er een kern van waarheid in?

Ik ging op onderzoek uit en kwam erachter dat we vooral lekker moeten stoppen met vergelijken.

De blog

Waar de term bloggen (en ook vloggen) een paar jaar geleden nog een vies woord was (wie kent de commercial nog; “Gatver”) is het nu natuurlijk allang geen vies woord meer. Behalve in het bedrijfsleven, maar daarover later meer.  De term “weblog” is bedacht door Jorn Barger. Hij gebruikte de term “Weblog” voor het eerst op 17 december 1997.  “Weblog” werd vervolgens ingekort tot de term “blog” en is nu ook zelfs in Wijk bij Duurstede – waar ik woon – gemeengoed geworden.

Tegenwoordig lijkt bijna iedereen wel te bloggen. Snelle moeders, managers, politici enz.. En heel eerlijk, de impact van een blog is niet langer te onderschatten. En hoewel bloggen al meerdere malen dood is verklaard, wordt het tegendeel nog iedere dag bewezen door vele miljoenen bloggers … En inderdaad door Aramik.

Kennis delen!

Tuurlijk, Ik doe het ook (je leest dit artikel immers op een blog). Je deelt met een blog kennis en ik weet dat het allemaal draait om geven, geven, geven. Je deelt wat je weet en bouwt een community op door middel van (hopelijk wat) reacties en interactie. En als je community groeit is dat weer goed voor business, yes.

Naast het delen van kennis is de opzet van de blog essentieel. Een belangrijke trigger is de foto. Hee, maar hier heb ik een puntje als videostrateeg…toch? Want: Foto=Beeld=Visueel.Onderstreept dit niet het feit dat Foto=Beeld=Visueel zorgt voor een betere boodschap? Staat de vlog nu al voor?

Een mooi bruggetje naar mijn favoriet. Een blog met bewegend beeld: de vlog.

De vlog

Ja en ook aan vloggen kleeft wat… Het wordt gezien als “een beetje plat”, want men associeert het al snel met het neefje en nichtje van 12. Ik geef trainingen bij organisaties en wanneer ik “vlogworkshop” noem, zorgt het vaak voor wat gefronste wenkbrauwen. Kunnen we het niet anders noemen? Sure, je eigen medewerkers inzetten als merk-ambassadeur en dit met laagdrempelige videocontent gaan communiceren. “Oh ja, nice!”

Al jaren zien we indrukwekkende cijfers voorbij komen en Cisco voorspelt dat in 2021 80% van het internetverkeer bestaat uit video. Zijn we er al? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat we aardig op weg zijn, en dat de niet te stoppen stroming dat video “lekker laagdrempelig” mag zijn absoluut helpt. Dagelijks wordt er wereldwijd een miljard uur aan video’s gekeken op youtube, dus dat vloggen terrein wint hoef ik verder niet meer uit te leggen.

Je onthoudt 50% van wat je hoort en ziet

Ik ben (helaas) geen Paul Smit, maar ik heb altijd geleerd dat mensen 20% van wat ze lezen onthouden, en 50% van wat ze horen en zien. De informatie van een vlog blijft dus beter hangen! Want zo werken je hersenen. Je onthoudt beeld gewoon beter. En als er geluid bij zit gaat ie nog lekkerder. Daarbij kost het minder moeite en is het toegankelijker om een video te kijken i.p.v. lappen tekst te lezen.

Oké we gaan lekker nu! Dus een vlog neemt beter op. Daarbij wordt het ondersteund door een jonge generatie die niet meer is tegen te houden. Ik noemde het al in mijn laatste artikel “Face it; jouw doelgroep is klaar met corporate content.” Oftewel “Geproduceerd is not. Authentiek is hot.”

Generatie Z kijkt anders aan tegen kennisoverdracht

De oudere generatie laat zich liever niet opereren door een arts met een tatoeage. De jongere generatie wel. De oudere generatie heeft moeite om een post met oneffenheden te plaatsen. De jongere generatie knalt deze gewoon online. De oudere generatie heeft moeite met kromme zinnen. De jongere generatie communiceert tegenwoordig in beknopte zinnen met gekke constructies. Dus wie een sterk artikel schrijft is automatisch een expert? En wie een authentieke vlog maakt met oneffenheden is geen expert? Is dat een stelling die komt vanuit ons traditionele denken?

Stop maar met vergelijken!

Een blog met een taalfout is een fail. Een vlog mag heerlijk authentiek zijn en foutjes bevatten. Een blog knal je niet direct online, maar scherp je eindeloos aan. Een vlog maak je sneller in het moment.

In plaats van te kijken naar de evolutie van tekst naar bewegend beeld, de rol van influencers of naar de nieuwe jonge generatie, heb ik in deze zoektocht ook weer wat geleerd namelijk; stop maar met vergelijken!

Het zijn twee verschillende middelen! Kies lekker het middel waar je je lekker bij voelt. Je moet niet vloggen. Het mag. En zie je er goed uit, maar kan je niet schrijven? Hey, zoek die camera op! Het oog wil ook wat. Het is niet voor niets dan een vlog met een goed uitziende dame beter scoort dan een vlog van Wim, 63 jaar uit Krimpen aan den IJssel. Het eeuwenoude principe sex sells gaat nog steeds op mensen!

Radio DJ of presentator

Naar mijn idee gaat het erom of je voor of achter de schermen wil opereren. Een vlog is soms confronterend. Dit werkt ook zo bij een radio DJ of presentator. Een radio dj deelt kennis ook liever achter de schermen.

Dit zien we ook in het bedrijfsleven. We geven regelmatig vlogworkshops om het bedrijfsleven te helpen generatie Z te bereiken. Maar mensen…als je rode vlekken krijgt van een camera, ga dan vooral geen vlog maken. Laat dat iemand doen die het oprecht leuk vindt. En ga zelf lekker schrijven!

De uitkomst van mijn zoektocht

Na een zoektocht ga ik m’n gelijk niet halen. Kijk niet naar de evolutie van platte tekst en beeld, maar kies gewoon lekker je eigen middel. Waar jij je goed bij voelt. Maar 1 ding is het allerbelangrijkste en ook de uitkomst van mijn zoektocht; deel je kennis en geef, geef, geef! En vooral; wees jezelf! Mensen… het hoeft allemaal niet zo serieus en geproduceerd. Je persoonlijke verhaal is de kracht van je boodschap en dus ook het succes van je post.

Of het nu een vlog is of een blog.

Alfred Noomen.
Eigenaar Imagine People/Videostrateeg.