5 tips voor een organisatie om freelancers te laten groeien

5 tips voor een organisatie om freelancers te laten groeien

Organisaties weten inmiddels veel meer van video dan in 2007. Maar of dat nou de huidige videomarkt ten goede komt? 
[fotografie Jannis Lootens]

Alfred Noomen

Voordat ik in 2007 Imagine People startte, werkte ik op de communicatieafdeling van een grote retailorganisatie. Ik zag hoe er zonder blikken of blozen enorme bedragen werden betaald voor een eenmalig “filmpje”.  Alle reden om in actie te komen en mijn kennis van communicatie en passie voor video te combineren. Ik geloofde dat video beter kon worden ingezet en voor een scherpere prijs. Ik trok de stoute schoenen aan, diende direct mijn ontslag in en een week later stond ik in de jungle van Borneo te filmen! Living the dream!

We zijn ruim 10 jaar verder en we kijken naar een hele andere markt. Organisaties weten inmiddels veel meer van video dan in 2007. Maar of dat nou de huidige videomarkt ten goede komt? 

Ik dook er even in!

De freelancer in onze audiovisuele sector start, net zoals ik in 2007, met een gezonde dosis enthousiasme en talent. Hij of zij werkt hard, trekt nachten door en is apetrots op de bedrijven waarvoor hij/zij mag werken. Maar na een succesvolle en drukke periode stopt vaak de groei. Het lukt ze niet om de stap te maken naar bedrijf. Er is ineens geen of minder werk. Wat doen ze dan? Ze zoeken versterking en starten samen met een andere freelancer een bedrijf wat vervolgens ook vaak stopt vanwege uiteenlopende redenen. Dan volgt automatisch de keuze om ergens in loondienst te gaan en weer onderdeel uit te maken van een team. (Dit verhaal verzin ik overigens niet, maar hoor ik regelmatig binnen onze eigen freelance poule)

Maar… als je talent hebt, moet je organisch kunnen groeien en een onderneming kunnen starten toch?

Vroeger wel. Nu niet meer. Say what? 

Flexibilisering van de arbeidsmarkt.
De reden hiervoor is vrij eenvoudig. De wereld wordt flexibeler. Alles wordt vluchtiger. Organisaties spelen onbewust (let op… onbewust) de freelancer uit omdat het niveau zo hoog ligt en de prijzen laag zijn. Dit klinkt venijnig maar het gebeurt en zonder erbij stil te staan. Het is ook eigenlijk logisch. De enthousiaste freelancer gaat heel diep met z’n prijs en levert enorm veel kwaliteit, aandacht en passie. 

En als een freelancer even niet meer thuis geeft en een opdracht niet kan realiseren (ziek of druk), dan schakelt de klant over naar de volgende enthousiaste freelancer die een periode keihard werkt voor deze mooie klant en wederom veel passie en inzet toont.

Het gevolg? Veel freelancers die kortstondig druk zijn en daarna weer zonder werk zitten. Geen continuïteit om te kunnen bouwen aan een eigen onderneming dus.

Doordat organisaties veel shoppen tussen freelancers ontneem je ze de kans op het bouwen van een bedrijf.

Situatie bij organisaties.
Er ontbreekt vaak de nodige structuur bij organisaties en er wordt nog onvoldoende stilgestaan bij de samenstelling van een videoteam. Dan wel freelance, dan wel in dienst, dan wel met een bureau, dan wel Alfred stoppen nou. Er is vaak geen langetermijnvisie op het gebied van videocontent. 

Heb ik de oplossing?
Heb ik de oplossing om de videomarkt weer een stukje gezonder te maken?
Ik kan helpen met een eerste stap, namelijk een stukje bewustwording bij organisaties. 

Komt ie, 5 tips:

1 Maak een plan
Maak als organisatie een videoplan. Gebruik bijvoorbeeld het 3H model. Welke videocontent maak je op jaarbasis? Wat wil je bereiken? Koppel je marketingagenda vervolgens aan vormen van videocontent en breng segmenten aan.

2 Stel een videoteam samen
Als je weet wat je gaat produceren (langetermijnplan) stel je een vast team samen. Kies heel bewust voor een freelancer, een middelgroot videobureau of een groter digitaal bureau. Ga met ze in gesprek en bespreek jouw verwachtingen. Vraag gerust aan een bureau met welke freelancers ze werken en waarom.  

3 Bouw samen aan continuïteit
Trek samen op en spreek af dat je een jaar gaat samenwerken. Maak fouten (liever niet dezelfde) en wordt samen beter en beter. Bij het beter begrijpen van jouw organisatie zullen ook de videoproducties beter worden omdat het DNA …

4 Kijk naar de persoon en de competenties
Bij het samenstellen van jouw team is het belangrijk dat je weet wie je in huis haalt, maar ook wie waar in z’n kracht staat. Werk met Nicole bij een eventregistratie vanwege haar omgang met mensen. Werk met Mark voor het maken van een infographic van lastige materie. En werk met Wout vanwege z’n fijne omgang met jouw directie. 

5 Maak een freelancer trots op jouw organisatie
De freelancer kan altijd een rol spelen binnen jouw videostrategie. Of hij nou alleen opereert of via een videobureau werkt. Ga met jouw videoteam in gesprek, weet met wie jij gaat werken, betrek ze en laat ze kennismaken met jouw organisatie. Deel ze jouw kernwaarden en visie. Dit ga je terugzien in de producties, let maar op! 

Succes!
Worstel je zelf met structuur aanbrengen binnen jouw videostrategie? Laat het me weten. Misschien kan ik je verder helpen!

Alfred Noomen.
Eigenaar Imagine People/Videostrateeg.